اگر میخواهید بهترین زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید و نمیدانید کدام یک از زبانهای برنامه نویسی جزو بهترینها هستند، این مطلب را از دست ندهید؛ زیرا در ادامه قصد داریم شما را با چند مورد از بهترین زبانهای برنامه نویسی آشنا کنیم.
چه تنها قصد داشته باشید مهارتهای کدنویسی خود را تقویت کنید و چه بخواهید وارد شغل پردرآمدی در حوزه فناوری شوید، فراگیری زبانهای برنامهنویسی مزایای زیادی برای شما دارد. یادگیری برنامهنویسی به شما کمک میکند مهارتهای فنی و همچنین مهارتهای لازم برای حل مشکلات را به دست آورید و شانس خود را برای مشغولشدن در شغلی پردرآمد بیشتر کنید. در حال حاضر بیش از ۷۰۰ زبان برنامهنویسی وجود دارد؛ بنابراین انتخاب بهترین گزینهها از میان آنها دشوار است؛ اما در این مقاله سعی کردیم بهترین زبانهای برنامهنویسی از ابعاد مختلف را به شما معرفی کنیم.
پایتون (Python)
بهترین گزینه برای: تازهکاران
میزان دشواری: یادگیری، خواندن و نوشتن آسان
مهارتهای موردنیاز: برخورداری از اطلاعات پایه در مورد بکاند (اطلاعات مرتبط با سرور سایتها، پایگاه داده آنها و پردازش صفحات وب) میتواند یادگیری این زبان را آسان کند.
متوسط درآمد سالانه: ۹۶،۸۹۰ دلار
موارد استفاده
- توسعه بکاند وب
- ایجاد اپلیکیشنهای دسکتاپ
- علم داده
- خودکارسازی
- یادگیری ماشینی و محاسبات علمی
میزان محبوبیت
- زبان برنامهنویسی محبوب ۶۶.۷ درصد از توسعهدهندگان فعال در وبسایت استک اورفلو (Stack Overflow) که وبسایت پرسش و پاسخ در زمینه مباحث برنامهنویسی است
- محبوبترین زبان برنامهنویسی در فهرست شاخص PYPL PopularitY of Programming یا بهاختصار PYPL در ژانویه ۲۰۲۲ (این شاخص زبانهای برنامهنویسی را براساس میزان جستجوی منابع آموزشی آنها در گوگل و اینکه منابع آموزشی هریک از آنها هرچند وقت یکبار در گوگل جستجو میشوند، ردهبندی میکند.)
- بهترین زبان برنامهنویسی در ژانویه ۲۰۲۲ براساس شاخص جامعه برنامهنویسی تیوبی TIOBE
- پرمتقاضیترین زبان برنامهنویسی برای یادگیری توسط برنامهنویسان حرفهای
- ششمین زبان برنامهنویسی پرمتقاضی برای یادگیری توسط برنامهنویسان مبتدی
مزایا:
- متنباز بودن
- مقیاسپذیری بالا
- فریمورک گسترده رابط کاربری گرافیکی
- سازگاری با مک و ویندوز
- جامعه پشتیبانی در حال رشد
معایب:
- سرعت پایین به دلیل اینکه یک زبان برنامهنویسی تفسیری است
- اشغال بخش زیادی از حافظه
- ایدهآل نبودن برای توسعه موبایل
پایتون یک زبان برنامهنویسی سطح بالا برای اهداف عمومی محسوب میشود. این زبان برنامهنویسی میتواند در زمینههای مختلفی استفاده شود؛ از تحلیل داده و تجسمسازی گرفته تا توسعه وب، ایجاد نمونههای اولیه و خودکارسازی (اتوماسیون).
پایتون زبان برنامهنویسی محبوبی در میان توسعهدهندگان نرمافزار است؛ زیرا بهعنوان یک زبان اسکریپتنویسی (زبان مورد استفاده برای خودکارسازی اجرای وظایف) عملکرد خوبی دارد. در ضمن ویژگیهای این زبان برنامهنویسی بهصورتی است که کاربران میتوانند از آن بهعنوان زبانهای برنامهنویسی مختلف استفاده کنند.
پایتون میتواند بهعنوان یک زبان برنامهنویسی شیءگرا (Object-oriented programming)، برنامهنویسی دستوری (Imperative programming)، برنامهنویسی رویهای (Procedural programming) و برنامهنویسی تابعی (Functional programming) استفاده شود. علاوه بر این پایتون زبان متنبازی است و کاربران میتوانند کد منبع آن را متناسب با نیاز خود تغییر دهند.
اگر میخواهید وارد حوزه توسعه یا مهندسی نرمافزار شوید، فراگیری پایتون میتواند بهترین گزینه برای شروع یادگیری برنامهنویسی باشد. از همه مهمتر اینکه تقاضای زیادی برای استخدام برنامهنویسان پایتون وجود دارد و چنین تقاضایی در حال افزایش است. در مشاغل مرتبط با حوزه علم داده و پژوهش در مورد بهرهمندی از تواناییهای هوش مصنوعی، تقاضای زیادی برای بهکارگیری برنامهنویسان پایتون وجود دارد.
سی شارپ (#C)
بهترین گزینه برای: برنامهنویسان مبتدی و متوسط
میزان دشواری: متوسط
مهارتهای مورد نیاز: برخورداری از اطلاعات پایه زبان برنامهنویسی سی و اطلاعات پایه مرتبط با برنامهنویسی شیءگرا میتواند یادگیری این زبان را ساده کند.
متوسط درآمد سالانه: ۸۴،۲۴۳ دلار
موارد استفاده
- ایجاد اپلیکیشنهای وب
- ایجاد اپلیکیشنهای موبایل
- توسعه بازی و محتوای واقعیت مجازی
- ایجاد اپلیکیشنهای مک و لینوکس
میزان محبوبیت
- زبان محبوب ۵۹.۷ درصد از توسعهدهندگان استک اورفلو
- پنجمین زبان برنامهنویسی محبوب در فهرست شاخص PYPL در ژانویه ۲۰۲۲
- پنجمین زبان برنامهنویسی در ژانویه ۲۰۲۲ براساس شاخص جامعه برنامهنویسی تیوبی
- چهارمین زبان برنامهنویسی پر متقاضی برای یادگیری توسط افراد مبتدی
مزایا:
- کامپایل شدن و اجراشدن در مدتزمان بسیار کوتاه
- گزینه عالی برای تمام انواع موارد توسعه ویندوز
- امنیت بالاتر نسبت به زبانهای برنامهنویسی C و ++C بهگونهای که از اشارهگر (پوینتر) استفاده نمیکند
- جامعه توسعهدهندگان NET بزرگ
معایب:
- دشوارتر بودن یادگیری در مقایسه با سایر زبانهای برنامهنویسی به میزان قابل توجه
- نامناسب بودن بهعنوان زبان برنامهنویسی چند پلتفرمی به دلیل وابستهبودن به محیط NET
سی شارپ زبان برنامهنویسی شیءگرا (مدلی که طراحی نرمافزاری را پیرامون یک شیء سازماندهی میکند) محسوب میشود. این زبان برنامهنویسی را نیز میتوان مانند پایتون بهترین زبان برنامهنویسی دانست؛ زیرا دارای عملکرد سریع و پایداری تقویتشدهای است. یادگیری این زبان برنامهنویسی نسبت به نسخههای قبلی خود یعنی C و ++C سادهتر است. #C سینتکس سادهای دارد و سلسلهمراتب کلاس آن بهخوبی تعریف شده است. در حال حاضر سی شارپ با ویندوز و مک سازگار است؛ بنابراین میتوان آن را بهترین زبان برنامه نویسی برای یادگیری بهمنظور توسعه و ساخت اپلیکیشنهای دسکتاپ مبتنی بر رابط کاربری گرافیکی دانست.
برنامهنویسان میتوانند از سی شارپ در محیطهای مختلف استفاده کنند که شامل محیطهای نرمافزاری موبایل و سازمانی میشود. ساخت اپلیکیشنهای اندروید و ios و همچنین توسعه بازیهای دوبعدی و سهبعدی در موتور بازیسازی «یونیتی» (Unity) با استفاده از این زبان امکانپذیر است.
تقاضا برای استخدام برنامهنویسان سی شارپ نیز زیاد است و بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه توسعه وب دائماً بهدنبال برنامهنویسان بااستعداد و متخصص سی شارپ هستند. بهترین فرصتهای شغلی برای این دسته از برنامهنویسان، مشاغل مرتبط با مهندسی نرمافزار و توسعه بازی و اپلیکیشن موبایل هستند.
سی پلاس پلاس (++C)
بهترین گزینه برای: برنامهنویسان باتجربه
میزان دشواری: سخت
مهارتهای موردنیاز: برخورداری از دانش پایه برنامهنویسی و همچنین دانش مرتبط لازم برای حل مشکلات و وظایف کامپیوتر
متوسط درآمد سالانه: ۸۹،۷۳۶ دلار
موارد استفاده
- برنامههای کامپیوتر
- سیستمعاملها
- توسعه اپلیکیشن موبایل
- توسعه بازیهای کامپیوتری
- توسعه اپلیکیشن سمت سرور و اپلیکیشن کلاینت
- یادگیری ماشینی
میزان محبوبیت
- زبان برنامهنویسی محبوب ۴۳.۴ درصد از توسعهدهندگان استک اورفلو
- چهارمین زبان برنامهنویسی محبوب در فهرست شاخص PYPL در ژانویه ۲۰۲۲
- چهارمین زبان برنامهنویسی در ژانویه ۲۰۲۲ بر اساس شاخص جامعه برنامهنویسی تیوبی
مزایا:
- متنباز بودن
- قابلاستفاده بودن بهعنوان یک زبان برنامهنویسی چندمنظوره بهصورت گسترده
- سریع و قدرتمند
- فراهمکردن امکان اعمال کنترل بیشتر روی اشیای ذخیرهشده در حافظه
- عملکرد خوب در زمینه برنامهنویسی برای دستگاههای مختلف و همچنین برنامهنویسی برای پلتفرمهای مختلف
- قابل استفاده بودن مهارتهای بهدستآمده در فرایند یادگیری این زبان برنامهنویسی در سایر زبانها
معایب:
- چالشبرانگیز بودن برای افراد مبتدی
- احتمال ایجاد خطا در صورت استفاده نادرست از نشانگرها
- کارایی کمتر ساختار شیءگرای آن نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی
- عدم برخورداری از قابلیت بازیافت حافظه یا زبالهروبی (Garbage collection). روشی برای مدیریت حافظه
++C نسخه تقویتشده C است و یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی محسوب میشود. در ضمن چندمنظوره بودن این زبان برنامهنویسی نیز آن را به یکی از بهترین زبانهای برنامهنویسی تبدیل کرده است.
سریع بودن سی پلاس پلاس و قدرت بالای آن، ساخت اپلیکیشنهایی با عملکرد عالی مثل بازیهای کامپیوتری، نرمافزارهای گرافیکی و مرورگرهای وب با این زبان را برای توسعهدهندگان امکانپذیر میکند.
سی ++ خصیصههای زبانهای برنامهنویسی سطح پایین و سطح بالا را با یکدیگر ترکیب میکند؛ بنابراین بهترین زبان برای برنامهنویسی سیستم است و امکان ایجاد انتزاع برای پروژههای کوچکتر را نیز فراهم میکند؛ بنابراین میتوان گفت ++C در دستههای مختلف زبانهای برنامهنویسی قرار میگیرد و علاوه بر اینکه زبان برنامهنویسی شیءگرایی است، یک زبان برنامهنویسی همگانی و زبان برنامهنویسی دستوری نیز محسوب میشود. از نظر فرصتهای شغلی نیز باید گفت بهکارگیری برنامهنویس ++C ماهر در بسیاری از مشاغل مرتبط با IT مثل توسعه نرمافزار و معماری برنامهنویسی امری ضروری است.
در حال حاضر تقاضا برای استخدام توسعهدهندگان سی پلاس پلاس زیاد است. در کل توصیه میشود در صورت تمایل برای فعالیت در حوزه توسعه وب، حتماً در رزومه کاری خود به مهارتتان در برنامهنویسی نیز اشاره کنید.
جاوا اسکریپت (JavaScript)
بهترین گزینه برای: تازهکاران
میزان دشواری: نسبتاً آسان
مهارتهای مورد نیاز: آشنایی با مهارتهای پایه برنامهنویسی و همچنین آشنایی با مباحث مرتبط با HTML و CSS
متوسط درآمد سالانه: متوسط حقوق سالانه برنامهنویسان جاوا اسکریپت ۹۰،۸۶۴ دلار و متوسط درآمد سالانه توسعهدهندگان وب ۶۷،۱۳۱ دلار است.
موارد استفاده
- توسعه فرانتاند وب (منظور از ظاهر سایت و عناصری است که کاربر مستقیماً آنها را مشاهده میکند)
- ایجاد بازی
- ایجاد توسعه اپلیکیشنهای وب
میزان محبوبیت
- زبان برنامهنویسی محبوب ۵۸.۳ درصد از توسعهدهندگان استک اورفلو
- سومین زبان برنامهنویسی محبوب در فهرست شاخص PYPL در ژانویه ۲۰۲۲
- هفتمین زبان برنامهنویسی در ژانویه ۲۰۲۲ در شاخص جامعه برنامهنویسی تیوبی
- چهارمین زبان برنامهنویسی پرمتقاضی برای یادگیری توسط افراد حرفهای
- دومین زبان برنامهنویسی پرمتقاضی برای یادگیری توسط افراد مبتدی
مزایا:
- متنباز بودن
- سرعت فوقالعاده بالای جاوا اسکریپت سمت کلاینت و عدم نیاز آن به کامپایل شدن
- سازگاری خوب با زبانهای برنامهنویسی مطرح و محبوب
- گزینهای عالی برای تقویت تجربه کاربری وبسایت و تعامل با کاربر در آن
معایب:
- مسائل امنیتی
- عملکرد ناپایدار در زمینه برنامهنویسی چند پلتفرمی
جاوا اسکریپت علاوه بر اینکه برای برنامهنویسی در زمینه HTML و CSS گزینه بسیار خوبی است، در زمینه توسعه فرانتاند نیز بهترین زبان برنامهنویسی محسوب میشود. در ۹۷.۸ درصد وبسایتها، برای اسکریپت سمت کلاینت از این زبان برنامهنویسی استفاده میشود. به همین دلیل جاوا اسکریپت بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه وب است.
این زبان اسکریپت در اغلب موارد برای تقویت میزان تعامل یک صفحه وب به کار میرود. جاوا اسکریپت افزودن عناصر پویا در صفحات وبی که کاربران وارد آنها میشوند، برای توسعهدهندگان امکانپذیر میکند. این عناصر شامل گرافیکهای متحرک، دکمههای قابلکلیک و افکتهای اطراف نشانگر موس میشود.
جاوا اسکریپت برای توسعه اپلیکیشنهای وب نیز گزینهای عالی محسوب میشود، بهگونهای که طراحی شهودی مناسب بهراحتی با آن امکانپذیر است.
یادگیری جاوا اسکریپت نیز نسبتاً ساده است و اگر تصمیم دارید در زمینه توسعه و ایجاد وبسایت فعالیت کنید، این زبان برنامهنویسی بهترین گزینه برای یادگیری است. توسعهدهندگان جاوا اسکریپت میتواند شانس خود را زمینههای دیگری مثل طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری مناسب، توسعه فول استک (توسعه بک اند و فرانت اند همزمان با یکدیگر) و مهندسی نرمافزار نیز امتحان کنند.
پیاچپی (PHP)
بهترین گزینه برای: تازهکاران
میزان دشواری: بسیار ساده
مهارتهای مورد نیاز: آشنایی با مهارتهای پایه برنامهنویسی مخصوصاً در حوزههای CSS و HTML میتواند یادگیری این زبان برنامهنویسی را ساده کند.
متوسط درآمد سالانه: ۷۹،۴۹۹ دلار
موارد استفاده
- توسعه وب
- توسعه اپلیکیشنهای دسکتاپ
- ایجاد برنامههای کامپیوتری
میزان محبوبیت
- زبان برنامهنویسی محبوب ۳۷.۳ درصد از توسعهدهندگان استک اورفلو
- ششمین زبان برنامهنویسی محبوب در فهرست شاخص PYPL در ژانویه ۲۰۲۲
- یازدهمین زبان برنامهنویسی در ژانویه ۲۰۲۲ در شاخص جامعه برنامهنویسی تیوبی
مزایا:
- متنباز بودن
- سرعت بالای PHP 7 و نسخههای بالاتر
- پایداری مناسب برای توسعه وب
- جامعه پشتیبانی عالی
معایب:
- مسائل امنیتی
- پایینتر بودن سرعت ایجاد وبسایت با استفاده از PHP نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی
- برخورداری از ابزار رفع باگ (دیباگ) کمت نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی
پیاچپی جزو نخستین زبانهای برنامهنویسی برای توسعه فرانتاند است و بسیاری از توسعهدهندگان وب فراگیری آن را واجب میدانند. در حال حاضر برای ایجاد ۷۸.۱ درصد از وبسایتها از این زبان برنامهنویسی استفاده میشود؛ زیرا زبان اصلی وردپرس (پلتفرم تولید محتوا برای وب و مدیریت محتواها) است.
فراگیری PHP در مقایسه با سایر زبانها ساده است و علاوه بر اینکه منابع زیادی برای آموزش این زبان برنامهنویسی به افراد مبتدی وجود دارد، سینتکس آن نیز در حد ساده و ابتدایی است.
در ضمن این زبان برنامهنویسی فریمورکهای PHP بسیار خوبی برای توسعه وب و اپلیکیشن ارائه میدهد که از میان بهترین آنها میتوان به لاراول (Laravel)، سیمفونی (Symfony) و کدایگنایتر (CodeIgniter) اشاره کرد.
در مورد فرصتهای شغلی برای برنامهنویسان پی اچ پی هم باید بگوییم اگرچه این زبان برنامهنویسی یکی از قدیمیترین زبانهای برنامهنویسی در حوزه برنامهنویسی متنبازاست، اما هنوز تقاضای زیادی برای استخدام برنامهنویسان PHP وجود دارد. این برنامهنویسان میتوانند از PHP برای نوشتن اسکریپتهای خط فرمان و همچنین اسکریپتهای سمت سرور و توسعه اپلیکیشنهای دسکتاپ استفاده کنند.
سایر زبانهای برنامهنویسی برتر
از میان سایر زبانهای برنامهنویسی برتر میتوان به سوئیفت (Swift)، جاوا (Java)، گو (Go)، اس کیو ال (SQL) و روبی (Ruby) اشاره کرد.
سوئیفت یکی از بهترین زبانهای برنامهنویسی توسعه وب مخصوصاً برای سیستمعاملهای مک و iOS است.
جاوا را نیز میتوان مثل جاوا اسکریپت، بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه وب دانست. سایر کاربردهای جاوا شامل توسعه موبایل و توسعه اپلیکیشنها ازجمله اپلیکیشنهای دسکتاپ، اپلیکیشنهای بازی میشود. این زبان برنامهنویسی در حوزههای یادگیری ماشین و محاسبات علمی نیز کاربرد دارد.
زبان برنامهنویسی گو نیز میتواند شایسته عنوان بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه بکاند وب، اپلیکیشنهای وب، یادگیری ماشینی، برنامهنویسی سیستم و حوزه کلان داده باشد.
بهجرئت میتوان گفت اس کیو ال بهترین زبان برنامهنویسی برای مدیریت پایگاه داده است و میتواند در حوزههای دیگری مثل علم داده، ایجاد ابزارهای لازم برای تبدیل دادههای خام به دادههای معنادار، مفید و قابل استفاده برای بهینهسازی کسبوکار و همچنین ایجاد گزارشهای فروش نیز استفاده شود.
در مورد زبان روبی هم باید بگوییم که اگر این زبان را بهعنوان بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه وب هم در بخش فرانتاند و هم در بخش بکاند، معرفی کنیم، چندان بیراه نگفتهایم.
نتیجهگیری
در پایان باید بگوییم بهترین زبانهای برنامهنویسی در زمینههای مختلف به شرح زیر است:
- برنامهنویسی سمت کلاینت: جاوا اسکریپت بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه فرانتاند است.
- برنامهنویسی سمت سرور: زبانهای پایتون، پی اچ پی، گو و روبی میتوانند به ایجاد ارتباط بین پایگاه داده و اپلیکیشن در قسمت بکاند آن اپلیکیشن کمک کنند.
- برنامهنویسی برای توسعه اپلیکیشن وب: زبانهای سی شارپ، جاوا اسکریپت، جاوا، گو و روبی بهترین زبانهای برنامهنویسی در این حوزه هستند.
- مدیریت پایگاه داده: بدون شک در این زمینه برتری با اس کیو ال است.
- توسعه بازی: سی پلاس پلاس، جاوا اسکریپت و جاوا قدرتمندترین زبانها در این حوزه هستند.
- توسعه اپلیکیشنهای موبایل: سی پلاس پلاس و جاوا میتوانند بهترین عملکرد را برای اپلیکیشنهای اندروید و iOS در حال ساخت ایجاد کنند. در ضمن اگر قصد ایجاد اپلیکیشنهای iOS و سایر نرمافزارها را برای این سیستمعامل دارید، سوئیفت نیز گزینه مناسبی برای این کار است.
- اپلیکیشنهای دارای رابط کاربری گرافیکی: برای ایجاد اپلیکیشنهای دسکتاپ با این رابطه کاربری میتوانید از زبانهای برنامهنویسی پایتون، سی شارپ، پی اچ پی، جاوا و گو که بهترین گزینهها برای انجام این کار هستند، استفاده کنید.
- پردازش داده: پایتون، اس کیو ال و روبی برای محاسبه آماری بهترین گزینه هستند.
- محبوبیت: بدون شک از نظر محبوبیت پایتون در صدر قرار دارد.
سؤالات متداول در مورد بهترین زبان برنامه نویسی
بهترین زبان برنامهنویسی در زمینههای مختلف شامل پایتون، سی شارپ، سی پلاس پلاس، جاوا اسکریپت، جاوا، پی اچ پی، سوئیفت، گو، اس کیو ال و روبی میشود.
پایتون در صدر محبوبترین زبانهای برنامهنویسی و درعینحال، پردرآمدترین زبانهای برنامهنویسی است که در طیف وسیعی از حوزههای برنامهنویسی کاربرد دارد و تقاضا برای استخدام برنامهنویسان پایتون نیز زیاد است.
از میان بهترین زبانهای برنامهنویسی برای افراد مبتدی میتوان به پایتون، جاوا اسکریپت، جاوا، پی اچ پی، روبی، سوئیفت، گو و اس کیو ال اشاره کرد.